Din guide för skidåkning i Borgafjäll - Del 2

Snowboard & Skidåkning i Borgafjäll kommer främst till sin rätt för dig som är puder-räv och friåkare, men med sin familjära och äventyrliga skidanläggning gör sig orten även perfekt för hela familjen.


I denna del kommer jag skriva om turåkning i Borgafjäll och presentera bra information och tips för dig som ska ut och åka bräda eller skidor på fjället.

Vida vyer över Borgafjällen


Skogsåkning i Borgafjäll


Puder åkning i skogarna i borgafjäll
Foto: Fredrik Jangtorp

Som sagt i Din guide till skidåkning i Borgafjäll - Del 1 så är Borgafjäll av många sett som ett av de bästa platserna i Sverige för skogsåkning och vill du få ut dess fulla potential så skall du definitivt ge dig ut på stighudar och upptäcka dalgångens alla gömda guldkorn.


Området erbjuder en enormt varierad miljö med gammal granskog som för känslorna tvärs över atlanten till dem kanadensiska skogarna med stora pillowlines och drops.


Högre upp i dalgången finner du de björkbeklädda fjällen som om du hittar rätt, lätt för tankarna till de Japanska skogarna med gles och brant åkning.

Klöverstugan i Borgafjäll en oktober morgon
Raststuga på Klöverplatån


Topptura i Borgafjäll


I Borgafjälls direkta närområde finns det många möjligheter till toppturer, mest lättillgängligt är området runt Klöverfjället (1303möh) och Dorotea Kommuns högsta topp Jiengejehtseme (1477möh) som ligger rakt norrut från byn.


Här finns en raststuga som är belägen i dalen mellan topparna som gör sig perfekt för att skydda mot kyla och vind, eller varför inte torka lite svettiga kläder innan det är dags för nästa topp.
Orangemarkering av området, rött för populärtåk
Toppturs område i Borgafjäll

Topparna erbjuder åk i alla olika väderstreck och i olika svårighetsgrad.


En tur som jag vill tipsa om är att ta dig upp på "Jenjen" och därifrån åka i Jenjen-Ravinen (Rödmarkerat). Du utgår från toppen och följer en bäckravin hela vägen ner till Klöverstugan.

Efter en paus och lite värme i stugan beger du dig upp på Klöverfjällets rygg (Blå) och därifrån avslutas turen med att åka det så kallade "Turiståket" (Grön). Turen tar mellan 4-5 timmar från start nere vid parkeringen men ungefär 2-2,5h upp till Jenjen.

Hur hittar du rätt?


Den eviga frågan är ju då hur du hittar alla dessa guldkorn från skogen till topparna. Jag tänker inte avslöja några fler specifika ställen i den här artikeln men jag ska ge några tips som kommer hjälpa dig på traven:

Klöverfjället med sin stora drivkant


  • Boka en guide, det gör du enklast genom att kontakta 69 Grader Nord

  • Prata med locals, du kan hitta dem i backen eller kvällstid på lokala vattenhålen tex. Saloon Borgagården

  • eller Borga Skicenter. Utforska själv, ett hett tips är att ladda ner appen Fjällkartan för Iphone, här kan du utforska dalgången och navigera dig till ställen du tror är bra. Fungerar även offline vilket gör sig bra när du vill spara batterier eller inte har mottagning. 

Säkerhet på fjället


Se alltid till att ha rätt och bra utrustning med dig när du är ute fjället och ha en eller flera kompisar med dig så att ni kan se efter varandra. Nedan listar jag några saker som kan vara bra att tänka på:


Väder


Se till att noggrant kolla vädret innan du beger dig ut. Väderomslag tillhör vanligheten ute på fjället och kan komma plötsligt.


Idag finns det många bra väder-appar som ger detaljerade prognoser för området såsom:

SMHI - YR.NO - WINDY


Laviner


Från och med ett par år tillbaka gör Naturvårdsverket lavinprognoser för Södra Lapplandsfjällen, dessa uppdateras dagligen och ni hittar dem på:


lavinprognoser.se


Det går också jätte bra att kontakta 69 Grader Nord som jobbar med guidningsverksamhet i området.


Viktigt är också att ha med sig rätt utrustning och ha utbildning på den ifall att du eller en kompis skulle hamna i en lavin.


Mer om utbildningar kan du hittar du hos:

Svelav - Sveriges lavinutbildningarGrundutrustning som du & ditt sällskap skall ha:


Transciever

Sond

Spade


Om du inte har dessa så hyr du de enklast hos 69 Grader Nord
Boende för din topptursresa


Boende för din toppturs resa bokar du enklast genom VIA Borgafjäll, se tillgängligheten via bokningsformuläret nedan:Vem är jag?

Sebastian Kinnunen, 31 år


Arbetat i Borgafjällbackarna sedan 2014 där jag började som liftvärd och har sedan fler år av jobb som Skidpatrull.


Jag hoppas att denna lilla guide har hjälpt er litegrann och glöm inte att prenumerera på VIA Borgafjäll Magasin för mer nya spännande guider/tips & tricks & recensioner.
Hoppas vi ses ut i skogarna eller på fjället!

625 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Logo_NoC.png